Strona główna / Kącik smakosza

Przepisy

Muffinki z Czekoladą
Zdjęcie  Składniki Sposób przygotowania
13/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki stołowe kakao
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki czekoladowych guziczków

1 szklanka mleka
1/3 szklanka +2 łyżeczki oleju
1jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

papilotki na muffinki(papierowe foremki)
mąkę, proszek do pieczenia, sodę , kakao, i 3/4 szklanki czekoladowych guziczków włożyć do miski, wymieszać, do osobnej miseczki wlać mleko, olej, jajko,ekstrakt waniliowy wymieszać, nie miksować, następnie połączyć suche i mokre składniki razem , parę razy przemieszać , ciasto powinno zawierać grudki, wtedy jest puszyste.Powstałą masę nakładać do papilotek do
2/3 wysokości, piec w temperaturze 200 st.C około 20 minut.

 

Ciasto Raffaello
Zdjęcie  Składniki Sposób przygotowania
O,5 l. śmietany w proszku 30 %
2 śnieżki w proszku
2 opkowania kokosu -wiórki
2 opkaownia płatków migdałowych
2 białe czekolady

BISZKOPT:
4 jajka
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPTU:
Ubić białka (dodając parę kropli soku z cytryny), do sztywnych białek dosypywać cukier, a potem żółtka-ciągle ubijając, wsypać przesianą mąkę,
delikatnie wymieszać, wylać na dużą blachę, piec 15-20 minut w temp. 160-180 st.C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY:
Ubić śmietanę, dosypać śnieżki, i dalej ubijać mikserem,dodać wcześniej roztopioną czekoladę (po wystygnięciu) i dalej ubijać,potem dosypać migdały i 1,5 torebki kokosu, wymieszać łyżką , wyłożyc na biszkopt i posypać resztą kokosu, całość włożyć do lodówki, schłodzić , najlepiej podawać na drugi dzień.

O cukierni | Oferta | Współpraca | Aktualności | Praca | Kącik smakosza | Kontakt profil na facebook
Cukiernia Katowice, Chorzów – torty okolicznościowe Katowice.
Realizacja: IntraCOM